Po bardzo aktywnym weekendzie przyszedł nie za ciepły, nie za zimny poniedziałek. Chciałyśmy odpocząć, poleniuchować, i zjeść coś dobrego, coś słodkiego. Wspominając zapach gofrów na wyścigach konnych postanowiłyśmy same sobie takie upiec, a właściwie tak postanowiły dziewczyny. Ustaliły, że mogę pomóc im tylko przy ich pieczeniu. Resztę zrobią same. „Skoro tak, to ja się nic nie wtrącam” powiedziałam z zadowoleniem.
Jak postanowiły, tak zrobiły. Ukręciły ciasto, przygotowały posypki, które wcześniej same kupiły w sklepie. Będąc dumna z ich pracy postanowiłam zrobić im niespodziankę. Przygotowałam ładnie nakryty taborecik i dwa krzesełka na balkonie. Zaprosiłam na degustację wyrobów przez nie przygotowanych. Miały lepiej niż w niejednej greckiej restauracji. Po co nam wczasy za granicą, jak na gdyńskim balkonie gofry są najsmakowitsze?
P.s. Nasz przepis na gofry:
Składniki:
250 g masła lub margaryny
ok. 200 g cukru
2 paczki cukru waniliowego
5 jajek
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 ml mleka
Opcjonalnie: 100 g mąki można zastąpić płatkami owsianymi lub mąką pszenną razową.
Przygotowanie:
1. Rozetrzeć masło lub margarynę na puszystą masę.
2. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, a następnie zamieszać.
3. Wciąż mieszając, wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
4. Nadal mieszając, wlać stopniowo mleko.
5. Wszystkie składniki mieszać przez około 2-3 minuty mikserem ręcznym na najwyższych obrotach.
Z uzyskanego w ten sposób ciasta podstawowego można uiec pyszne gofry. Udekorować można je dowolnie wedle życzenia.
Smacznego!